Tytuł realizowanego projektu: Opracowanie nowego produktu – mięsa komórkowego wraz z innowacyjną technologią wytwarzania.

Celem zaplanowanych prac jest uzyskanie mięsa komórkowego brojlera kurzego o analogicznych parametrach, właściwościach, teksturze i składzie jak mięso z hodowli zwierzęcej. Opracowanie i wdrożenie nowoczesnego procesu technologicznego otrzymywania MK pozwoli podjąć przez Labfarm dalsze działania mające na celu uruchomienie w Polsce przemysłowej produkcji MK (wdrożenie własne). Rezultat projektu pozwoli na przygotowanie do wdrożenia rynkowego nowego rodzaju produktu spożywczego, spełniającego normy dla nowej żywności, do wdrożenia w pierwszej kolejności w krajach, gdzie sprzedaż i konsumpcja mięsa komórkowego jest uregulowana prawnie, docelowo na terenie Unii Europejskiej, w tym Polski, USA. Projekt realizowany będzie w okresie 01.2024-09.2026. Efekty ekonomiczne projektu zostały przyjęte z uwzględnieniem aktualnych warunków rynkowych i wskazują na wysoką opłacalność projektu.
Projekt obejmuje realizację Modułu B+R, który zrealizowany będzie w 4 zadaniach (3 zadania–badania przemysłowe, 1 zadanie prace rozwojowe).
Całkowity koszt realizacji Projektu wynosi 16 713 321,04 zł (słownie: szesnaście milionów siedemset trzynaście tysięcy trzysta dwadzieścia jeden złotych i 04/100). Całkowita kwota dofinansowania wynosi 9 079 834,45 zł (słownie: dziewięć milionów siedemdziesiąt dziewięć tysięcy osiemset trzydzieści cztery złotych i 45/100).